Advarsel mod brintoverilte.

Tv udsendelsen “Rabatten” hævder at almindelig 3% brintoverilte fra apotekerne og materialisterne er lige så god som de godkendte H2O2 væsker.

Vi må på det kraftigste advare forbrugerne om at anvende metoden, der i bedste fald kun svider det yderste lag på hornhinden, nemlig epithelet, med akut rødt øje til følge, eller betændelsestilstande. I værste fald ødelægges epithelet helt og de basale celler blottes.

At en vis Dr. med. Toke Bek inddrages i programmet som garant for metoden, vidner mere om programmets useriøsitet end om Dr. Bek. Frisk 3% brintoverilte er nemlig udmærket som desinficerende middel og kan let få bugt med de bakterier og vira samt amøber, som kan skade hornhinden. Kontaktlinsen bliver bare ikke brugbar før den sidste rest af H2O2 er neutraliseret. Et punkt der slet ikke omhandles i “Rabatten”. Desuden er den almindelige brintoverilte ikke stabiliseret, og mister noget af sin effektivitet dag efter dag – ligesom den heller ikke har den fornødne salt-koncentration, som øjets tårevæske.

En afskylning med saltvand, som beskrevet i “Rabatten” kan kun fjerne det brintoverilte der sidder på linsens overflade, og ikke det der er opsuget i selve linsematerialet. Derfor kan koncentrationen af H2O2 være så høj som 500 – 1000ppm – en koncentration der er skadelig for cellerne.

Videnskabelige undersøgelser viser at cornea epithel tager skade af helt ned til 50 ppm H2O2 – en koncentration der kun kan opnås ved katalytisk nedbrydning af den overskydende ilt.

Desuden skal det nævnes at rensevæsker til kontaktlinser er omfattet af “Bekendtgørelse om medicinsk udstyr” fra indenrigs- og sundhedsministeriet, hvori der fastslås at disse væsker skal overholde en lang række krav, som almindelig brintoverilte ikke skal. DS/EN ISO 14534 at man har pligt til at efterleve disse standarder.

Endnu engang skal vi advare: Brug kun CE mæket kontaktlinsevæske. Det er din eneste garanti for dine øjnes sikkerhed